2 czerwone cykorie
2 czerwone pomarańcze
1 sporej wielkości upieczony burak
mała garść orzechów laskowych
czerwone liście rzodkiewki (jeśli nie mamy, to mogą być kiełki)
1 łyżka jagód goji
sos:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
szczypta soli
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem sałatki dobrze jest pozbawić cykorię charakterystycznej goryczki. W tym celu na dno miseczki wsyp 2-3 łyżki soli i ustaw cykorie tak, aby ich głąby były zagłębione w soli. Zostaw na ok. 2 godziny lub dłużej. Goryczka zniknie, a cykorie pozostaną chrupiące.
- Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój na plastry, a potem każdy plaster na połówki lub ćwiartki.
- Podobnie postąp z burakiem.
- Orzechy upraż na suchej patelni na rumiany kolor, kiedy ostygną podziel je na połówki.
- Składniki sosu wymieszaj energicznie na gładką emulsję.
- Na talerzach rozłóż liście cykorii, kawałki buraka i pomarańczy, posyp liśćmi rzodkiewki (lub kiełkami), orzechami i jagodami goji. Polej sosem i podaj. Mniam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz