Zapraszam na kolorowe, energetyczne śniadanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale dalekie od codziennej rutyny.
pasta z awokado:
1 dorodne, dojrzałe awokado
50g sera cheddar (użyłam red
cheddar marki Kerrygold) utartego na drobnej tarce
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanych liści
bazylii
sok z ½ cytryny
sól
pieprz mielony
pasta z dyni:
400g dyni bez pestek
50g sera cheddar utartego na
drobnej tarce
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanej
kolendry
1 łyżeczka suszonej papryki
(najlepiej wędzonej)
szczypta chili w płatkach
sól
pieprz mielony
ponadto:
pieczywo żytnie razowe
mieszanka kolorowego pieprzu
kiełki, np. rzodkiewki
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na grube plastry i upiecz w piekarniku (ok. 20 minut w 180° C). Kiedy jest całkiem miękka, odstaw do ostygnięcia.
- W osobnych naczyniach rozgnieć widelcem na miazgę awokado i pieczoną dynię.
- Do każdego naczynia dodaj pozostałe składniki pasty i wymieszaj. Ilość soli i pieprzu dostosuj do własnych upodobań.
- Kromki chleba posmaruj pastami i posyp pokruszonymi ziarnami kolorowego pieprzu (ja użyłam czerwonego i zielonego) oraz kiełkami.
Pastę z awokado najlepiej
przygotować przed samym podaniem, gdyż owoc awokado szybko się utlenia i
zmienia kolor, nawet po dodaniu cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz