czwartek, 28 kwietnia 2016

Sałatka z kaczki i truskawek z czerwonym pieprzem i glazurą balsamiczną

Składniki (4 porcje):
2 piersi z kaczki

marynata:
3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu obrane i posiekane
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
mielony pieprz
sól

ok. 20 ładnych truskawek
4 garście rukoli
4 łyżeczki czerwonego pieprzu
glazura balsamiczna albo dressing na bazie octu balsamicznego


Sposób przygotowania:
  1. Połącz wszystkie składniki marynaty oprócz soli. W marynacie umieść filety z kaczki. Odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  2. Mięso wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym, posól i połóż na zimnej patelni skórą do dołu. 
  3. Powoli rozgrzewaj patelnię i smaż mięso, aż tłuszcz, który się wytopi ze skóry zacznie skwierczeć ok. 10 min.), obróć filet na drugą stronę i smaż 3-5 minut na dużym ogniu. Zgaś piec, przykryj patelnię folią aluminiową i pozwól, aby mięso "odpoczęło" przez ok. 10 min (mięso w środku powinno pozostać różowe, ale nie ociekające krwią). 
  4. Zimne filety z kaczki pokrój w cienkie plastry i połącz z rukolą i ćwiartkami truskawek.
  5. Sałatkę posyp ziarnami czerwonego pieprzu i skrop glazurą balsamiczną lub dressingiem z octu balsamicznego.