czwartek, 28 kwietnia 2016

Sałatka z kaczki z truskawkami, rukolą i czerwonym pieprzem

Składniki (4 porcje):
2 piersi z kaczki (lub 2 steki z polędwicy wołowej albo rostbefu)
marynata do mięsa:
3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu obrane i posiekane
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
mielony pieprz
sól

ok. 20 ładnych, jędrnych truskawek
4 spore garście rukoli ogrodowej
4 łyżeczki czerwonego pieprzu
kilka orzechów włoskich (opcjonalnie)

sos:
3 łyżki oliwy
1,5 łyżki płynnego miodu
2 łyżki octu malinowego
szczypta soli
szczypta cukru


Sposób przygotowania:
  1. Połącz wszystkie składniki marynaty oprócz soli. W marynacie umieść filety z kaczki lub steki. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  2. Mięso wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym, posól i połóż na zimnej patelni skórą do dołu. Powoli rozgrzewaj patelnię i smaż kaczkę, aż tłuszcz, który się wytopi ze skóry zacznie skwierczeć ok. 10 min.), obróć filet na drugą stronę i smaż 3-5 minut na dużym ogniu. Zgaś piec, przykryj patelnię folią aluminiową i pozwól, aby mięso "odpoczęło" przez ok. 10 min (mięso w środku powinno pozostać różowe, ale nie ociekające krwią).  Jeśli smażysz steki wołowe połóż mięso na patelni z rozgrzanym olejem i smaż ok. 4 minuty z każdej strony, przykryj folią i odstaw na 10 minut, aby mięso "odpoczęło".
  3. Zimne mięso pokrój w cienkie plastry i połącz z rukolą i ćwiartkami truskawek, dodaj orzechy, jeśli używasz.
  4. Sałatkę posyp ziarnami czerwonego pieprzu i polej dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz