niedziela, 15 maja 2016

Humus z zielonych szparagów z olejem z pestek dyni i czosnkiem niedźwiedzim


W dobie mody na hummus powstało mnóstwo wariacji na jego temat, wszystkie nazywane również hummusem. Ponieważ jednak słowo "humus" w języku arabskim oznacza "ciecierzyca", to humus z "nieciecierzycy" brzmi co najmniej, jak schabowy z boczniaków lub boeuf strogonow z kurczaka.
No ale cóż, jest pora na młode warzywa, a w szczególności na szparagi, zadałam więc sobie pytanie, co jeszcze można zrobić ze szparagów no i hummus był właśnie odpowiedzią, której sobie sama udzieliłam...
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 liście czosnku niedźwiedziego (jeśli nie mamy, 1 duży ząbek czosnku)
2 łyżki pasty sezamowej tahini
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka ziaren kuminu roztartych w moździerzu
olej z pestek dyni
sól
ziarna sezamu do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Szparagi obierz, odetnij twarde końcówki i ugotuj, najlepiej na parze, do miękkości (kilka główek wyjmij z wody po 4 minutach i odłóż na bok do dekoracji).
  2. Ugotowane, odsączone i przestudzone szparagi zmiksuj na miazgę razem z czosnkiem niedźwiedzim,  dodaj pastę tahini, sok z cytryny, kumin i 3 łyżki oleju, posól do smaku.
  3. Podaj hummus posypany ziarnami sezamu i skropiony olejem z pestek dyni, a do tego pieczywo: chlebki pita lub po prostu bagietkę.