Pierwsze ciepłe dni i jest ochota na zimne zupy. Wprawdzie chwilowo ciepła pogoda oddaliła się od nas, ale jest pewne, ze już niedługo wróci, a wtedy pomysł będzie jak znalazł.
Składniki (3 porcje):
3 duże, dojrzałe pomidory malinowe
3 łodygi rabarbaru o intensywnie różowym kolorze
kilka gałązek tymianku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska
Sposób przygotowania:
- Pomidory przekrój w poprzek na połówki, rabarbar pokrój na kawałki o długości ok. 4-5 cm, poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp listkami tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz ok. 15-20 min, aż pomidory i rabarbar będą miękkie.
- Upieczone pomidory i rabarbar przełóż do miski i dokładnie zblenduj na krem. Jeśli chcesz pozbyć się pestek z pomidorów, przetrzyj chłodnik dodatkowo przez drobne sitko.
- Kiedy chłodnik wystygnie, dodaj jogurt, zamieszaj i wstaw do lodówki.
- Chłodnik podaj dobrze schłodzony i posypany listkami tymianku, grubą solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz