środa, 18 maja 2016

Muffinki z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami




Muffinki uchodzą za najprostsze domowe wypieki, z którymi poradzi sobie nawet niedoświadczony amator. Potrafią jednak zachować się bardzo złośliwie: najpierw wyrosnąć, pięknie popękać, narobić apetytu wszystkim, którzy przez szybkę piekarnika ostrzą sobie na nie zęby, aby po wyjęciu z pieca efektownie klapnąć, jakby zeszło z nich powietrze. Aby muffinki uzyskały ładny wypukły wierzch, który nie straci swojego uroku po wyjęciu z pieca, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, wszystkie składniki przed przygotowaniem muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę. Po drugie: nie mieszaj składników zbyt dokładnie, wręcz zrób to byle jak. Po trzecie: rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem, aby na pewno miał żądaną temperaturę przed wstawieniem muffinek. Po czwarte: po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj od razu muffinek, uchyl minimalnie piekarnik i studź je stopniowo. I jeszcze jedno, nie zapomnij dodać sody do ciasta! Życzę sukcesu!

Składniki (na 18 szt):
375g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
140g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
2-3 łodygi rabarbaru pokrojonego w kostkę
375 ml mleka
2 jajka
160g roztopionego i przestudzonego masła (użyłam masła Kerrygold)
ok. ½ opakowania płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy, jeśli nie używasz papilotek
ew. dodatkowy cukier puder do posypania
 



Sposób przygotowania:
  1. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, jeśli nie masz, wysmaruj ją masłem. Piekarnik rozgrzej do 180° C. 
  2. Do miski przesiej mąkę, z proszkiem, sodą i cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny, czekoladę i rabarbar (zostaw trochę rabarbaru do posypania wierzchów). 
  3. W drugiej misce rozbij jajka i połącz je z mlekiem. 
  4. Do miski z suchymi produktami dodaj jednocześnie płynne masło oraz mleko z jajkami. Zamieszaj niezbyt dokładnie. 
  5. Masą wypełnij papilotki (nie wypełniaj po sam brzeg) lub zagłębienia wysmarowanej formy.
  6. Wierzchy muffinek posyp kawałkami rabarbaru i płatkami migdałowymi. 
  7. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz