Muffinki uchodzą za najprostsze domowe wypieki, z którymi poradzi sobie
nawet niedoświadczony amator. Potrafią jednak zachować się bardzo złośliwie:
najpierw wyrosnąć, pięknie popękać, narobić apetytu wszystkim, którzy przez
szybkę piekarnika ostrzą sobie na nie zęby, aby po wyjęciu z pieca efektownie
klapnąć, jakby zeszło z nich powietrze. Aby muffinki uzyskały ładny wypukły
wierzch, który nie straci swojego uroku po wyjęciu z pieca, należy przestrzegać
kilku zasad. Po pierwsze, wszystkie składniki przed przygotowaniem muszą mieć
jednakową, pokojową temperaturę. Po drugie: nie mieszaj składników zbyt
dokładnie, wręcz zrób to byle jak. Po trzecie: rozgrzej piekarnik z
wyprzedzeniem, aby na pewno miał żądaną temperaturę przed wstawieniem muffinek.
Po czwarte: po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj od razu muffinek, uchyl
minimalnie piekarnik i studź je stopniowo. I jeszcze jedno, nie zapomnij dodać
sody do ciasta! Życzę sukcesu!
Składniki (na 18 szt):
375g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
140g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
2-3 łodygi rabarbaru pokrojonego w kostkę
375 ml mleka
2 jajka
160g roztopionego i przestudzonego masła (użyłam masła Kerrygold)
ok. ½ opakowania płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy, jeśli nie używasz papilotek
ew. dodatkowy cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami, jeśli nie masz, wysmaruj ją masłem. Piekarnik rozgrzej do 180° C.
- Do miski przesiej mąkę, z proszkiem, sodą i cukrem pudrem, dodaj skórkę z cytryny, czekoladę i rabarbar (zostaw trochę rabarbaru do posypania wierzchów).
- W drugiej misce rozbij jajka i połącz je z mlekiem.
- Do miski z suchymi produktami dodaj jednocześnie płynne masło oraz mleko z jajkami. Zamieszaj niezbyt dokładnie.
- Masą wypełnij papilotki (nie wypełniaj po sam brzeg) lub zagłębienia wysmarowanej formy.
- Wierzchy muffinek posyp kawałkami rabarbaru i płatkami migdałowymi.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz