2 pęczki zielonych szparagów
1 opakowanie owczej fety
oliwa
kwiaty szczypiorku do dekoracji
marynata:
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki ziaren kozieradki
1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
3-4 liście czosnku niedźwiedziego lub 1 ząbek zwykłego
kilka liści bazylii
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
3-4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Przyprawy rozetrzyj w moździerzu na proszek, przesyp do miski. Dodaj drobno posiekane liście czosnku niedźwiedziego i bazylii oraz pozostałe składniki marynaty.
- Fetę pokrusz na małe kawałki, wrzuć do marynaty, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (można na noc).
- Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj al dente (w garnku do szparagów, zanurzone do 1/3 wysokości, w posolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny gotowałam 6 minut)
- Przestudzone szparagi rozłóż na talerzach, posyp marynowaną fetą, skrop dodatkowo oliwą i udekoruj kwitnącym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz