3 łodygi rabarbaru o intensywnie czerwonym kolorze
1 łyżka brązowego cukru
350g dojrzałych truskawek
3/4 szklanki soku jabłkowego
7-8 listków melisy cytrynowej
1 łyżka płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Blaszkę do pieczenia przykryj folią aluminiową. Opłukany rabarbar pokrój na 15 - centymetrowe kawałki, ułóż na folii, posyp brązowym cukrem i karmelizuj w piekarniku w temperaturze 160° C (rabarbar powinien zrobić się miękki).
- W blenderze umieść skarmelizowany rabarbar, pokrojone truskawki, sok jabłkowy i melisę. Zmiksuj bardzo dokładnie na aksamitny krem. Gdyby smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę soku.
- Na koniec dodaj jogurt i miód i blenduj jeszcze przez parę sekund.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz