niedziela, 22 maja 2016

Smoothie z truskawek i karmelizowanego rabarbaru z melisą cytrynową i miodem


Składniki (3 porcje):
3 łodygi rabarbaru o intensywnie czerwonym kolorze
1 łyżka brązowego cukru
350g dojrzałych truskawek
3/4 szklanki soku jabłkowego
7-8 listków melisy cytrynowej
1 łyżka płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka płynnego miodu


Sposób przygotowania:
  1. Blaszkę do pieczenia przykryj folią aluminiową. Opłukany rabarbar pokrój na 15 - centymetrowe kawałki, ułóż na folii, posyp brązowym cukrem i karmelizuj w piekarniku w temperaturze 160° C (rabarbar powinien zrobić się miękki).
  2. W blenderze umieść skarmelizowany rabarbar, pokrojone truskawki, sok jabłkowy i melisę. Zmiksuj bardzo dokładnie na aksamitny krem. Gdyby smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę soku.
  3. Na koniec dodaj jogurt i miód i blenduj jeszcze przez parę sekund.
Smoothie podawaj dobrze schłodzone.