niedziela, 29 maja 2016

Tosty francuskie z miodową ricottą, grillowanymi truskawkami i tymiankiem cytrynowym

Składniki (na 1 porcję):
3 tosty lub 3 kawałki rustykalnej bagietki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
bezzapachowy olej do smażenia
1/2 opakowania serka ricotta
1 płaska łyżka płynnego miodu
3 duże, twarde truskawki
2 gałązki tymianku cytrynowego


Sposób przygotowania:
  1. Ricottę wymieszaj z miodem.
  2. Jajko roztrzep, wymieszaj z mlekiem. Kawałki pieczywa zamocz w mieszance mleka z jajkiem i pozwól, żeby "napiły się" mieszanki. 
  3. Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oleju.Usmaż tosty na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
  4. Obok tostów podsmaż przekrojone na pół truskawki (albo zrób to osobno na patelni grillowej). Podsmażaj je krótko, aby nie zrobiły się zupełnie miękkie.
  5. Gotowe tosty przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  6. Na tosty wyłóż po łyżce ricotty i po 2 połówki truskawek. Posyp listkami tymianku cytrynowego, skrop miodem i od razu podawaj.