3 tosty lub 3 kawałki rustykalnej bagietki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
bezzapachowy olej do smażenia
1/2 opakowania serka ricotta
1 płaska łyżka płynnego miodu
3 duże, twarde truskawki
2 gałązki tymianku cytrynowego
Sposób przygotowania:
- Ricottę wymieszaj z miodem.
- Jajko roztrzep, wymieszaj z mlekiem. Kawałki pieczywa zamocz w mieszance mleka z jajkiem i pozwól, żeby "napiły się" mieszanki.
- Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oleju.Usmaż tosty na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
- Obok tostów podsmaż przekrojone na pół truskawki (albo zrób to osobno na patelni grillowej). Podsmażaj je krótko, aby nie zrobiły się zupełnie miękkie.
- Gotowe tosty przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na tosty wyłóż po łyżce ricotty i po 2 połówki truskawek. Posyp listkami tymianku cytrynowego, skrop miodem i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz