Składniki (2 porcje):
makaron pappardelle lub
tagliatelle (ilość na 2 porcje)
10 główek zielonych
szparagów
1 łyżka oleju
1 posiekany ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka
pepperoni
10-12 obranych krewetek
sól
80g solonego masła (użyłam
solonego masła Kerrygold)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
4 listki mięty
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na gotującą wrzuć makaron i ugotuj go al dente.
- W czasie, gdy makaron się gotuje, w małym garnuszku ugotuj główki szparagów: wrzuć na gotującą, posoloną wodę na 4 minuty. Odcedź i trzymaj w cieple.
- Równocześnie, na patelni podgrzej olej, dodaj czosnek oraz chilli i smaż do zeszklenia, następnie dodaj krewetki i smaż je kilka minut, aż lekko się zrumienią, na koniec lekko je posól. Gotowe krewetki przełóż do miseczki i trzymaj w cieple.
- Na patelnię po krewetkach wyłóż masło, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki mięty i chwilę podgrzewaj mieszając i nie dopuszczając do zagotowania.
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię z masłem,
dodaj szparagi oraz krewetki i delikatnie wymieszaj. Makaron podaj posypany
świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz