środa, 1 czerwca 2016

Tajskie curry ze szparagami, groszkiem i kurczakiem

Składniki (3 porcje):

ok. 300 g filetów z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
350 g młodego groszku w strączkach
1 łyżka oleju
2 łyżki zielonej pasty curry domowej roboty lub 1 opakowanie gotowej zielonej tajskiej pasty curry (jeśli danie ma być bardzo pikantne, można zwiększyć ilość pasty curry)
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
sok z 1 limonki
2 łyżeczki brązowego cukru
listki tajskiej bazylii (lub zwykłej)

 Sposób przygotowania:
  1. Filety z kurczaka pokrój na paski o długości ok 3 cm, szparagi pokrój na kawałki o podobnej długości, groszek obierz.
  2. W woku podgrzej olej, dodaj pastę curry i podsmażaj, aż zacznie intensywnie pachnieć, wlej mleko kokosowe, zamieszaj do połączenia składników.
  3. Do gotującego sosu dodaj partiami kurczaka i gotuj 3-4 minuty, następnie dodaj szparagi oraz groszek i gotuj jeszcze 3-4 minuty (warzywa powinny pozostać chrupiące).
  4. Na koniec dodaj sos rybny, sok z limonki i cukier, zamieszaj i od razu podaj z listkami bazylii oraz ryżem jaśminowym.