sobota, 30 lipca 2016

Chłodnik pomidorowy z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów

Składniki (4 porcje):
1 kg pomidorów mieszanych odmian
garść świeżych ziół: bazylii i mięty
sól
pieprz

pesto z suszonych pomidorów:
6-7 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oleju
6-7 połówek orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno utartego parmezanu
2 łyżki oliwy

do podania:
odrobina jogurtu naturalnego
kilka listków bazylii


 Sposób przygotowania:
  1. Z opłukanych pomidorów wytnij szypułki, pokrój je na ćwiartki i razem z ziołami wrzuć do blendera.
  2. Pomidory zmiksuj na krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Posiekaj albo zmiksuj składniki pesto.
  4. Chłodnik podaj z lodówki albo w temperaturze pokojowej, udekorowany jogurtem i łyżeczką pesto.
Chłodnik można podać z grzankami bazyliowo-czosnkowymi.