1 kg pomidorów mieszanych odmian
garść świeżych ziół: bazylii i mięty
sól
pieprz
pesto z suszonych pomidorów:
6-7 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z oleju
6-7 połówek orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno utartego parmezanu
2 łyżki oliwy
do podania:
odrobina jogurtu naturalnego
kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
- Z opłukanych pomidorów wytnij szypułki, pokrój je na ćwiartki i razem z ziołami wrzuć do blendera.
- Pomidory zmiksuj na krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posiekaj albo zmiksuj składniki pesto.
- Chłodnik podaj z lodówki albo w temperaturze pokojowej, udekorowany jogurtem i łyżeczką pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz