czwartek, 15 września 2016

Mini szarlotki, czyli tartaletki jabłkowo - różane

Składniki (na 8 foremek o średnicy 11 cm):


ciasto:
400 mąki pszennej
200g masła (użyłam masła Kerrygold)
1 jajko + 1 żółtko
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

nadzienie:
3 duże jabłka gatunku antonówka obrane i pokrojone w drobną kostkę lub paseczki
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
½ małego słoiczka konfitury z płatków róży


Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki ciasta i zagnieć je na jednolitą masę. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (można nawet na całą noc, będzie bardziej kruche). Foremki do pieczenia wysmaruj masłem.
  2. Po wyjęciu z lodówki odłóż kawałek ciasta przeznaczonego na kratkę, resztę podziel na 8 równych części i każdą z nich rozwałkuj (podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło) na koło o średnicy ok. 14 cm (używałam foremek o średnicy dna 11 cm). 
  3. Foremki wyłóż ciastem, zetnij brzegi wystające ponad foremkę, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10-13 minut, żeby się lekko podpiekły. 
  4. Foremki z podpieczonym ciastem wypełnij jabłkami, na jabłkach rozsmaruj po łyżeczce konfitury z płatków róży, można też dodatkowo skropić jabłka odrobiną syropu, jaki będzie w słoiczku z konfiturą. 
  5. Tak przygotowane tartaletki przykryj kratką z ciasta i wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 20 minut, będą gotowe, gdy kratka nabierze złotego koloru. 
  6. Przestudzone tartaletki posyp pudrem, można też udekorować suszonymi płatkami dzikiej róży.