Składniki (na 1 słoik):
1 średniej wielkości bakłażan
sól
1/2 szklanki oliwy plus jeszcze trochę do posmarowania plasterków bakłażana przed pieczeniem
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 czubata łyżka posiekanych ziół: pietruszka, szałwia, tymianek
1 ostra papryczka chilli albo peperoncino
ocet balsamiczny biały (lub ocet winny)
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój na cienkie plasterki, posól i odstaw na sitko na 30-45 min., aby puścił soki.
- Bakłażana przepłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Jeśli pieczesz bakłażana na grillu, posmaruj plastry cienko oliwą i ułóż na gorącym ruszcie, piecz 3-5 minut z każdej strony. Jeśli pieczesz bakłażana w piekarniku, blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków i poukładaj na niej plasterki bakłażana, posmaruj je oliwą przy pomocy pędzelka. Blachę wstaw do gorącego piekarnika na najwyższy poziom (piekarnik na funkcji grill, poziom grzania 2) i piecz około 10 minut (kawałki bakłażana powinny się leciutko zarumienić).
- Oliwę połącz z czosnkiem, ziołami i pokrojonym chilli.
- W słoiku układaj warstwy przestudzonego bakłażana, każdą z nich skrop kilkoma kroplami octu owocowego i polej mniej więcej 1-2 łyżkami oliwy ziołowej, tak, aby wszystkie kawałki bakłażana były zanurzone w oliwie. Zamknij słoik i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz