Składniki (na 1 porcję):
3 mini cukinie
olej do smażenia (polecam arachidowy)
1 mały ząbek czosnku obrany i posiekany
1/2 strączka chilli
listki obrane z 2 gałązek mięty
5 plasterków sera haloumi
8 pomidorków koktajlowych
łyżka soku z limonki
sól, pieprz
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół i posól.
- Sezam podsmaż na złoto na suchej patelni.
- Olej podgrzej na patelni (najlepiej grillowej), dodaj czosnek, chilli i połowę mięty. Podsmaż na niewielkim ogniu (uważaj, żeby nie przypalić).
- Na patelnię dodaj cukinie, połóż je przecięciem do dołu. Po ok. 3 minutach odwróć cukinie, a obok ułóż kawałki sera, aby również go obsmażyć.
- Gotową cukinię (jeszcze lekko chrupiącą), przełóż na talerz razem z kawałkami sera, dodaj połówki pomidorków koktajlowych i pozostałą miętę.
- Skrop sokiem z limonki, oliwą i posyp mielonym pieprzem oraz sezamem. Podaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz