wtorek, 25 października 2016

Bułeczki maślane z pesto z rukoli i z suszonymi pomidorami


Składniki (na ok. 15 szt):
ciasto:
25 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
80-100 g roztopionego masła (użyłam masła solonego Kerrygold)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej

ponadto:
porcja pesto z rukoli i prażonego słonecznika przygotowanego według przepisu klik
40 g suszonych pomidorów bez oleju
1 roztrzepane jajko
gruba sól morska
odrobina utartego sera j.w. do posypania (opcjonalnie)


Bułeczki drożdżowe z pesto i suszonymi pomidorami pachną masłem i Włochami. Są pyszne na przekąskę, a jeszcze lepsze jako dodatek do zupy, na przykład grzybowej, pomidorowej albo do barszczu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć pokruszone drożdże, dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, sól i cukier oraz mąkę. Zagnieć ciasto i wyrób je na jednolitą masę (jeśli trzeba, można podsypać odrobiną mąki).  Odstaw ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.  
  2. Suszone pomidory pokrój na małe kawałeczki.  
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj jedną z nich na prostokąt o równej grubości i o wymiarach ok. 30 x 50 cm.  
  4. Na jednej połowie prostokąta (tej wzdłuż krótszego boku) rozsmaruj połowę pesto, które posyp połową pomidorów. Złóż prostokąt na pół przykrywając pesto nieposmarowanym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij.  
  5. Złożone ciasto pokrój na paski o szerokości do 2 cm (nadal wzdłuż tego samego boku). Każdy pasek skręć dookoła własnej osi jak spiralkę na całej długości, następnie owiń go prawą ręką dookoła palca wskazującego lewej ręki chowając końcówkę pod spód.  Bułeczki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp grubą solą (ewentualnie odrobiną sera) i odstaw, żeby jeszcze trochę wyrosły.    
  6. Powtórz czynności z punktu 5 i 6 dla drugiej części ciasta.  
  7. Bułeczki piecz w dwóch partiach w piekarniku nagrzanym do 250° C, 7-8 minut powinno wystarczyć, bułeczki powinny zrobić się delikatnie rumiane.