kawałek wątróbki cielęcej o wadze 150-180 g
3/4 szklanki cydru
1 czerwona cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
1 gruszka
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę zalej 1/2 szklanki cydru i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w krążki, odłóż na bok.
- Wątróbkę wyjmij z marynaty, osusz, posyp solą i pieprzem i usmaż na dość ostrym ogniu (około 3 minuty z każdej strony). Zmniejsz ogień do minimum i podpiekaj wątróbkę jeszcze przez kilka minut (środek powinien pozostać delikatny, ale już nie krwisty). Na koniec dodaj na patelnię usmażoną cebulę.
- Na drugiej patelni podgrzej masło, dodaj gruszkę pokrojoną poprzecznie w plasterki, podlej pozostałym cydrem i smaż do czasu, aż cydr odparuje, a plasterki gruszki lekko się zrumienią.
- Gotową wątróbkę podaj na plasterkach gruszki, udekoruj usmażoną cebulą i posyp ziarnami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz