Zatar, to roślina przyprawowa, ale jednocześnie mieszanka przypraw charakterystyczna dla kuchni Bliskiego Wschodu. W skład mieszanki wchodzi, oczywiście, sam zatar, ale także sumak, prażone ziarna sezamu oraz dodatkowe nuty smakowe, jak tymianek, kumin lub gorczyca w zależności od kraju. Mój zatar jest mieszanką z Syrii, kupiłam go na Kleparzu w Krakowie, ale widziałam go również na Rynku Jeżyckim w Poznaniu. Szukajcie na straganach z przyprawami w siermiężnych celofanowych opakowaniach albo w sklepach internetowych, tam zatar jest na pewno.
Składniki (2 porcje):
2 nieduże filety z kurczaka kukurydzianego
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni
marynata:
2 łyżki oliwy
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka zataru (mieszanki przypraw)
odrobina soli (nie za dużo - zatar może również zawierać sól)
risotto:
1 bakłażan średniej wielkości
2 łyżki oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
2 posiekane szalotki
3/4 szklanki ryżu do risotto
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki listków świeżego tymianku
3/4 l esencjonalnego rosołu warzywnego
1 łyżka masła
1 czubata łyżka utartego parmezanu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią filety z kurczaka, odstaw na około godzinę.
- Bakłażana umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (funkcja grill, poziom 3) na około 15 minut (skórka powinna być przypalona, a bakłażan wewnątrz miękki). W połowie czasu pieczenia obróć bakłażana.
- Upieczonego i ostudzonego bakłażana przekrój na pół i łyżką wybierz miąższ, posiekaj go w kosteczkę.
- Podgrzej oliwę, dodaj czosnek i szalotkę, podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj ryż, podsmażaj mieszając, aż zrobi się lekko szklisty.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz tymianek. Cały czas gotując, stopniowo dodawaj rosół w miarę jak odparowuje.
- Kiedy risotto się gotuje, na patelni usmaż filety z kurczaka (nie przesmaż, aby nie zrobiły się suche, wystarczy ok. 4 minut z każdej strony).
- Gdy ryż jest już prawie ugotowany (z wierzchu ziarenka są miękkie, w środku lekko al dente), dodaj bakłażana, a po chwili masło i parmezan i szybko zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Filety z kurczaka pokrojone na plastry podaj na risotto, posyp orzeszkami pinii i udekoruj listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz