1 kg obranych z gałązek owoców czarnego bzu
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru
3 dojrzałe gruszki
3 gałązki werbeny (albo melisy cytrynowej lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy)
Sposób przygotowania:
- Obrane owoce bzu opłucz i przełóż do garnka, dodaj wodę, sok z cytryny i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok i całkowicie się rozgotują (około 40 minut).
- Zawartość garnka przecedź, owoce umieść z powrotem w garnku. Z soku możesz przygotować syrop w/g przepisu klik
- Do rozgotowanych owoców dodaj drobno pokrojone gruszki, listki werbeny oraz cukier.
- Gotuj dalej przez około 30-40 minut aż gruszki rozgotują się, a marmolada zgęstnieje.
- Marmoladę przetrzyj przez drobne sito, aby wyeliminować z niej drobne pesteczki, przełóż z powrotem do garnka, podgrzej i gorącą rozłóż do wysterylizowanych słoiczków typu twist.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz