Składniki (2 porcje):
2 bakłażany średniej wielkości
sól
olej do smażenia
natka pietruszki lub mieta do posypania gotowego dania
marynata:
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego chilli
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty przez praskę
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
posypka:
2 łyżki posiekanych pistacji
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren białego sezamu
1 łyżka ziaren czarnego sezamu
sos:
250g gęstego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
1 łyżka posiekanej mięty
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, posyp solą i pozostaw na sitku na około 30 minut.
- Opłucz połówki bakłażanów i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze porcje.
- Połącz wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią obficie kawałki bakłażanów od strony przecięcia. Odstaw na 10-15 minut, aby bakłażany nasiąkły marynatą.
- Bakłażany upiecz na grillu lub patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Piecz po 4-5 minut z każdej strony na niezbyt ostrym ogniu.
- Gdy bakłażany się pieką, na suchej patelni upraż na złoto wszystkie składniki posypki. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
- Gotowe bakłażany podaj posypane ziarnami, ewentualnie dodatkowo posiekaną natką pietruszki i z sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz