Składniki (2 porcje):
ok. 10 liści sałaty radicchio
2 garście rukoli
5 - 6 świeżych fig
ok. 75 g koziego sera (użyłam koziej fety)
garść orzechów laskowych
sos:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu malinowego (lub innego owocowego)
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni upraż orzechy laskowe, z przestudzonych usuń łuskę na ile to możliwe, rozkrusz lub pokrój na duże kawałki.
- Połącz składniki sosu i wymieszaj je na gładką emulsję.
- W miseczkach ułóż poszarpane liście radicchio wymieszane z rukolą, dodaj figi pokrojone na ćwiartki, pokruszoną fetę i orzechy.
- Sałatkę polej sosem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz