Składniki (8 kawałków – 4 porcje po 2 kawałki) :
1,4 kg dyni
posypka:
spory pęczek mieszanych ziół (pietruszka, szałwia, tymianek)
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki oliwy
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
75g utartego sera cheddar (użyłam cheddar marki Kerrygold)
1 łyżeczka bułki tartej
sos:
1 dojrzałe awokado
sok z ½ cytryny
2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżeczki pasty tahini
1 łyżka posiekanej kolendry
sól do smaku
Sposób
przygotowania:
- Dynię oczyść z pestek i pokrój na 8 równych kawałków. Rozłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Zioła obierz z łodyżek i drobno posiekaj razem z czosnkiem i pestkami dyni. Przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki posypki oprócz sera i bułki tartej, wymieszaj i posól do smaku.
- Posypkę rozłóż na porcjach dyni, dociśnij.
- Bułkę tartą połącz z serem, tą mieszanką posyp kawałki dyni.
- Blachę wstaw do pieca nagrzanego do 190° C i piecz około 25-30 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
- W czasie, gdy dynia się piecze, przygotuj dip. Awokado obierz, usuń pestkę i rozgnieć widelcem na jednolitą miazgę, dodaj sok z cytryny, a następnie wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj. Upieczoną dynię podaj na ciepło z zimnym dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz