piątek, 18 listopada 2016

Dżem z pigwy z pomarańczowo-korzenną nutą

Składniki (2 słoiki):
600g pigwy (2 duże sztuki)
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1/3 szklanki wody
1 gwiazdka anyżu
3 goździki
1 kawałek cynamonu


Sposób przygotowania:
  1. Owoce pigwy przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę (ze skórą) i umieść w garnku o grubym dnie.
  2. Dodaj sok z cytryny, skórkę i sok z pomarańczy oraz cukier, zamieszaj. 
  3. Dodaj wodę i przyprawy i smaż na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą zupełnie miękkie, a płyn odparuje (około 40 minut).
  4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do wystygnięcia.