środa, 28 grudnia 2016

Sałatka z młodego szpinaku, pomarańczy i sera feta z orzechami laskowymi

Składniki (1 porcja):
2 łyżki orzechów laskowych
1 pomarańcza
spora garść opłukanego i osuszonego szpinaku baby
mały kawałek sera feta (owczego)

sos:
1,5 łyżki oleju rydzowego
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
odrobina soli


Sposób przygotowania:
  1. Orzechy upraż na suchej patelni, poczekaj, aż ostygną, usuń łuski. Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki.
  2. Pomarańczę obierz ze skóry i podziel na cząstki, aby pozostały tylko filety pozbawione białych elementów.
  3. Składniki sosu wymieszaj w zamkniętym słoiczku na gładką emulsję.
  4. Na talerzu rozłóż liście szpinaku, dodaj kawałki pomarańczy i orzechy, posyp pokruszoną fetą i polej sosem.