2 łyżki orzechów laskowych
1 pomarańcza
spora garść opłukanego i osuszonego szpinaku baby
mały kawałek sera feta (owczego)
sos:
1,5 łyżki oleju rydzowego
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
odrobina soli
Sposób przygotowania:
- Orzechy upraż na suchej patelni, poczekaj, aż ostygną, usuń łuski. Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki.
- Pomarańczę obierz ze skóry i podziel na cząstki, aby pozostały tylko filety pozbawione białych elementów.
- Składniki sosu wymieszaj w zamkniętym słoiczku na gładką emulsję.
- Na talerzu rozłóż liście szpinaku, dodaj kawałki pomarańczy i orzechy, posyp pokruszoną fetą i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz