wtorek, 14 lutego 2017

Makaron bavette z pesto buraczkowym, owczym serem i rukolą


Składniki (4 porcje):
makaron - ilość na 4 osoby (może być spaghetti, bavette lub tagliatelle)

pesto:
300g pieczonych lub gotowanych buraczków
40-50g rukoli (może być pół na pół z bazylią)
60g sera owczego (lub koziego) o bardzo wyraźnym smaku
50g uprażonych pestek dyni
1 ząbek czosnku
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

do podania:
kilka listków rukoli
odrobina utartego sera j.w.
pestki dyni


Sposób przygotowania:
  1. Makaron wrzuć do gotującej wody i ugotuj al dente
  2. Połącz wszystkie składniki pesto i zmiksuj blenderem na pastę.
  3. Makaron odcedź, dodaj pesto i wymieszaj.
  4. Rozłóż makaron na talerze, posyp utartym serem, pestkami dyni i udekoruj listkami rukoli.