Składniki (4 porcje):
makaron - ilość na 4 osoby (może być spaghetti, bavette lub tagliatelle)
pesto:
300g pieczonych lub gotowanych buraczków
40-50g rukoli (może być pół na pół z bazylią)
60g sera owczego (lub koziego) o bardzo wyraźnym smaku
50g uprażonych pestek dyni
1 ząbek czosnku
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
do podania:
kilka listków rukoli
odrobina utartego sera j.w.
pestki dyni
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzuć do gotującej wody i ugotuj al dente
- Połącz wszystkie składniki pesto i zmiksuj blenderem na pastę.
- Makaron odcedź, dodaj pesto i wymieszaj.
- Rozłóż makaron na talerze, posyp utartym serem, pestkami dyni i udekoruj listkami rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz