czwartek, 13 kwietnia 2017

Pascha z serka mascarpone z suszonymi śliwkami, gorzką czekoladą i pistacjami

 
Składniki (ok. 8 porcji):
200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła Kerrygold)
½ szklanki cukru
500g białego sera w wiadereczku jak na sernik lub 3-krotnie zmielonego twarogu
500g serka mascarpone
1 tabliczka gorzkiej czekolady
ok. 20szt suszonych śliwek
garść obranych pistacji



Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj w misce dodając po 1 łyżce cukier. Ucieraj tak długo, aż masło będzie puszyste i jasne. Dodaj partiami oba sery i dokładnie wymieszaj. 
  2. Do masy dodaj połowę czekolady pokrojonej w kosteczkę, połowę śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki i połowę lekko rozdrobnionych pistacji. Wszystko razem wymieszaj. 
  3. Sitko wyłóż wilgotną gazą, na nią wyłóż masę i przykryj wystającymi kawałkami gazy. Na wierzchu połóż talerzyk lub deseczkę i coś w charakterze obciążnika (np. słoik). 
  4. Sitko ustaw na garnku lub misce i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Serwatka będzie kapała do miski, a pascha zwiąże się w łatwą do krojenia masę. 
  5. Paschę podawaj z lodówki, a przed podaniem posyp pozostałą czekoladą utartą na wiórki, kawałkami śliwek oraz pistacjami. Smacznego!