Składniki (na formę o
średnicy 26 cm):
ciasto:
175g mąki pszennej
100g masła (Użyłam masła Kerrygold)
25g cukru
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 łyżki wody
odrobina masła do
wysmarowania i mąki do wysypania formy
krem cytrynowy:
200g soku z cytryny
135g masła
200g cukru
240g jajek (ok. 5 szt)
13g mąki ziemniaczanej
beza:
4 białka
1 filiżanka cukru (ok. 250g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Sposób przygotowania:
ciasto:
- Z podanych składników zagnieć jednolite kruche ciasto dodając odrobinę zimnej wody.Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną masłem i wysypaną odrobiną mąki formę do tarty. Formę wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Po wyjęciu z lodówki na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp suszoną fasolą, aby zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Po 15 minutach pieczenia usuń papier wraz z fasolkami i piecz jeszcze 5-10 minut, aż ciasto nabierze złotawego koloru.
krem:
- Masło podgrzej do roztopienia, dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw na bok. Jajka z cukrem ubij w robocie kuchennym na puszystą, jasną masę, dodaj mąkę ziemniaczaną, przestudzone masło z sokiem z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę na krem przełóż do garnka i powoli podgrzewaj cały czas mieszając do momentu, aż masa prawie zacznie się gotować. Wówczas zestaw ją z ognia i odstaw do wystygnięcia, od czasu do czasu zamieszaj.
beza:
- Białka umieść w misce robota kuchennego wraz z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem wanilii. Miskę umieść na garnku z gotującą wodą i podgrzewaj na parze mieszając, aż białka osiągną temperaturę około 45° C (powinno parzyć w palec).
- Miskę z białkami umieść w robocie kuchennym i ubijaj białka najpierw na wolnych obrotach przez kilka minut, a potem na wysokich przez kolejne 6-10 minut. Beza powinna być gęsta i błyszcząca.
wykończenie:
Kruchy spód wypełnij kremem, dokładnie wyrównaj wierzch. Na wierzchu wyłóż
bezę. Można bezą pokryć całą powierzchnię tarty albo wykonać dekorację przy
użyciu rękawa cukierniczego.
Bezę opal palnikiem kuchennym do lekkiego zrumienienia się albo wstaw na
chwilę do piekarnika nagrzanego na funkcji grill (z obiegiem), po ok. 3
minutach krawędzie bezy powinny nabrać lekko brązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz