500g wątróbek z królika lub drobiu
100g posiekanego wędzonego boczku
2 gałązki rozmarynu
220g cebuli (lub cebuli pomieszanej z szalotką)
250g alkoholu (2-3 gatunki, ja użyłam madery, porto i cydru w równych ilościach)
200g jajek (ok 4 szt)
15g soli
mielony pieprz
200g sklarowanego masła
ponadto:
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
4 łyżki masła
kilka igiełek rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż pokrojony boczek do momentu, kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj drobno pokrojoną cebulę i szalotkę oraz igiełki rozmarynu. Dalej podsmażaj razem do miękkości.
- Dodaj wszystkie rodzaje alkoholu, zwiększ ogień i gotuj 1 minutę, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut, aby wszystkie aromaty połączyły się.
- Zawartość patelni przelej nad miską przez drobne sitko i mocno odciśnij, aby uzyskać jak najwięcej aromatycznego płynu (powinno go być ok 200-250g).
- W naczyniu blendera umieść płyn j.w., opłukane i osuszone wątróbki, jajka, sól oraz pieprz. Zblenduj bardzo dokładnie, aby w naczyniu nie pozostały żadne grudki.
- Powoli dodawaj sklarowane masło mieszając jeszcze chwilę na wolnych obrotach. Masa będzie miała konsystencję płynnej emulsji.Gotową masę przelej przez drobne sitko, aby ostatecznie pozbyć się grudek.
- Masę rozlej na 4 słoiczki, na wierzchu rozłóż po 1 łyżce płynnego masła, igiełki rozmarynu i ziarna czerwonego pieprzu.
- Piekarnik rozgrzej do 110° C, zakręcone słoiczki umieść w kąpieli wodnej (zanurzone w wodzie do 3/4 wysokości. Żeby pasztet miał piękny, różowy kolor i idealnie kremową konsystencję, najlepiej piec pod kontrolą termometru kuchennego. W tym celu jeden ze słoiczków, zamiast zakręcać, przykryłam folią aluminiową, którą przebiłam termometrem kuchennym i piekłam tak długo, aż temperatura wewnątrz słoika zbliżyła się do 70° C (co odpowiada czasowi pieczenia od 2,5 do 3h w zależności od rodzaju i kształtu słoika).
- Przed końcem pieczenia przygotuj duże naczynie z lodowatą wodą i dużą ilością kostek lodu. Gotowe słoiczki z upieczonym pate wstaw do takiego naczynia celem szybkiego schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz