Składniki (ok. 25-30 szt):
ciasto:
300 g mąki (użyłam włoskiej mąki typu 00, może być inna, bardzo miałka)
2 jajka (im bardziej żółte
jajka, tym bardziej apetyczny efekt końcowy)
1 żółtko
1 łyżka oliwy
odrobina wody
nadzienie:
1 opakowanie serka ricotta
1 opakowanie koziego serka twarogowego (np. Turek)
150g twardego sera koziego utartego na drobnej tarce
5-7 listków szałwii
1 żółtko (dowolnie)
skórka starta z 1 cytryny
sól, pieprz do smaku
do podania:
3 łyżki masła
garstka liści szałwii
1 płaska łyżka ziaren czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć elastyczne, sprężyste ciasto dodając minimalną ilość wody – tylko tyle, żeby umożliwić połączenie się mąki z jajkami. Zagniataj ok. 10 minut od momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieść w miseczce, przykryj ściereczką i odstaw, żeby odpoczęło.
- W misce połącz wszystkie sery, dodaj posiekaną szałwię, skórkę z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest bardzo luźny, można dodać 1 żółtko.
- Ciasto wałkuj partiami na cieniutkie płaty, wytnij z nich duże kółka (użyłam do tego celu szerokiego kubka). Na jedno kółko nakładaj łyżeczką farsz, przykrywaj drugim kółkiem i dokładnie zaklejaj brzegi.
- Gotuj ravioli partiami w dużym garnku z dużą ilością posolonej, gotującej wody (ravioli powinny swobodnie pływać). Wyciągaj cedzakiem po ok. 5 minutach gotowania na średnim ogniu.
- Masło podgrzej w rondelku, dodaj całe listki szałwii, podsmażaj chwilę na małym ogniu.
- Przed podaniem ravioli polej masłem szałwiowym, posyp pokruszonym pieprzem i skórką z cytryny, ewentualnie odrobiną utartego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz