piątek, 12 maja 2017

Szparagi zapiekane pod szafranowo-bazyliowym beszamelem z serem bursztyn

Składniki:
1 pęczek dorodnych białych szparagów

1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka mąki
3/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
3 nitki szafranu
1 łyżka posiekanej bazylii
sól do smaku
2 łyżki utartego na drobnej tarce sera bursztyn
pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. Szparagi dokładnie obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, opłucz i osusz. Obrane szparagi poukładaj w naczyniu do zapiekania, lekko posól.
  2. Masło podgrzej w rondelku i rozprowadź w nim mąkę. Nie czekając, aż mąka się zrumieni, dolej mleko i mieszając doprowadź do zagotowania. Sos powinien być dość gęsty. Dodaj do sosu szafran i bazylię oraz dopraw solą do smaku.
  3. Szparagi polej sosem tak, aby były całkowicie przykryte i posyp utartym serem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekaj 30-40 minut, aż ser zrumieni się na złoty kolor.
  5. Przed podaniem szparagi posyp pieprzem i udekoruj listkami bazylii.