niedziela, 15 października 2017

Chutney ze śliwek z czerwoną cebulą, imbirem i przyprawami korzennymi


Składniki (1 słoik):
1 łyżka oliwy
0,75 kg śliwek (gatunek dowolny)
2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w krążki
kawałek imbiru długości ok. 3-4 cm obrany i utarty na tarce
1 kawałek kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
kilka goździków
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól do smaku


Sposób przygotowania:
  1. Oliwę podgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż do miękkości nie rumieniąc.
  2. Śliwki przekrój na połówki, dodaj do podsmażonej cebuli i rozgotuj. Dodaj utarty imbir, wszystkie przyprawy i ocet.
  3. Smaż dalej jak powidła od czasy do czasu mieszając, aż chutney nabierze konsystencji marmolady. 
  4. Dopraw do smaku solą i, jeśli trzeba, to również cukrem.
Chutney używaj do pasztetów, pieczonych mięs i drobiu.