środa, 20 grudnia 2017

Śledzie marynowane na relishu buraczkowym z prażonym słonecznikiem


Składniki (4 porcje):
4 płaty śledzia solonego typu matjas

marynata:
1 szklanka wody
2-3 łyżki białego octu winogronowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 biała cebula pokrojona w piórka

relish buraczkowy:
2 łyżki oliwy
2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
1 duży burak ugotowany lub upieczony i utarty na grubej tarce
5-6 wędzonych śliwek
1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
2-3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku

do podania:
ziarna słonecznika uprażone na suchej patelni
kiełki (użyłam kiełki buraka)


Sposób przygotowania:
  1. Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny, w międzyczasie wymień wodę 1-2 razy.
  2. W rondelku zagotuj wszystkie składniki marynaty, odstaw do wystygnięcia.
  3. Odlej wodę ze śledzi, pokrój je na małe porcje i zalej przestudzoną marynatą. Wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj utartego buraka, pokrojone śliwki bez pestek, następnie dodaj wino, ocet oraz 1 łyżkę cukru. Gotuj jak powidła przez około 10-15 minut. Gotowy relish zmiksuj blenderem na pure i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na talerzach rozłóż po czubatej łyżce relishu, na nim poukładaj kawałki śledzia (osusz je z marynaty ręcznikiem papierowym) i piórkami cebuli z marynaty. Udekoruj kiełkami i posyp prażonym słonecznikiem.