poniedziałek, 11 grudnia 2017

Śledzie z żurawiną i ziarnami kolendry w oleju z orzechów włoskich


Składniki (1 słoik):
3 płaty śledzia solonego typu matjas

marynata:
1 szklanka wody
4-5  łyżek białego octu winnego
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średniej wielkości cebula pokrojona w piórka

poza tym:
1 łodyga selera naciowego pokrojonego na cienkie kawałki
mała garstka suszonej żurawiny
2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (lub innego)


Sposób przygotowania:
  1. Płaty śledziowe zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. W tym czasie wymień wodę 2-3 krotnie.
  2. W rondelku zagotuj wszystkie składniki marynaty, odstaw do wystygnięcia.
  3. Płaty śledziowe wyjmij z wody, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze porcje.
  4. Porcje śledzi zalej przestudzoną marynatą i odstaw do lodówki na 12-24 godzin.
  5. Śledzie wyjmij z marynaty i osusz ręcznikiem papierowym. 
  6. Kawałki ryby układaj w słoiku na przemian z porcjami żurawiny i selera naciowego posypując kolendrą i polewając olejem aż do wyczerpania wszystkich składników. Gotowe odstaw do lodówki, aby się "przegryzły".