niedziela, 18 lutego 2018

Tajska sałatka z krewetek i pomelo


Składniki (2 porcje):
1/2 dużego pomelo
5-7 krewetek na każdą porcję (zależnie od wielkości), krewetki mogą być surowe lub obgotowane
1 łyżka oleju roślinnego
2 łaskie łyżki wiórków kokosowych
3 szalotki pokrojone w cienkie krążki
garść liści mięty
garść liści kolendry
1 papryczka chilli
2 łyżki prażonej cebulki

sos:
1 łyżka sosu rybnego
1-2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka marmolady z chilli wg. przepisu klik , ewentualnie sosu chilli


Sposób przygotowania:
  1. Pomelo obierz, podziel na cząstki i "odfiletuj" miąższ od białych części. "Filety" podziel na mniejsza kawałki, takie na jeden kęs.
  2. Krewetki obierz, oczyść, opłucz i osusz. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  4. W misce wymieszaj kawałki pomelo, krewetki, wiórki kokosowe, szalotkę, zioła oraz chilli.
  5. Sałatkę polej sosem powstałym ze zmieszania wszystkich podanych składników. Wymieszaj, podziel na porcje i posyp prażoną szalotką.
Przepis pochodzi z ksiązki The Food of Thailand, a journey for food lovers

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz