Owszem, w Wietnamie jada się bagietki. To taka pozostałość po czasach kolonialnych, podobnie jak ślimaki, czy na przykład pasztety. Banh mi, to specjalność Hoi An i tu właśnie Anthony Bourdain spróbował tej słynnej kanapki, którą podsumował "best sandwich in the world". Nie trzeba dodawać, że w Hoi An skierowaliśmy się właśnie w to miejsce, które od czasu wizyty słynnego foodies'a poznać można po długiej kolejce, która nie skraca się o żadnej porze dnia. Spróbowaliśmy i uznaliśmy, że wietnamska bagietka napakowana warzywami, zieleniną i wieprzowiną, wołowiną lub pasztetem albo wszystkim jednocześnie i doprawiona pikantnym chilli, to petarda i, chociaż, do pełnego porównania brakuje mi znajomości paru kanapek w różnych miejscach świata, śmiało przyznaję rację Anthony'emu Bourdain'owi.
Składniki (4 porcje):
500-600 g chudego boczku przyprawionego i przygotowanego według przepisu klik (może być też polędwica wieprzowa albo inne mięso)
1 duża marchewka obrana i pokrojona w cieniutkie paski
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki octu ryżowego
4 małe bagietki (bagietki upiekłam sama wg. przepisu z www.pracowniawypieków.blogspot.com)
1 długi ogórek wężowy pokrojony w cienkie plastry
marmolada z chilli wg przepisu klik albo gotowy sos chilli
duża garść kiełków fasoli mung
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Mięso dopraw i przygotuj według przepisu klik. Boczek może wymagać nieco dłuższego pieczenia niż polędwica, w każdym razie mięso należy dusić do miękkości.
- Marchewkę umieść w miseczce, posyp solą, odczekaj, aż puści sok, przepłucz dokładnie na sitku zimną wodą, przełóż z powrotem do miseczki, dodaj cukier, ocet i wymieszaj.
- Gotowe mięso pokrój na cienkie plasterki, przed nałożeniem do bagietek dobrze jest je jeszcze skropić sosem, który powstał podczas duszenia.
- Bagietki przetnij wzdłuż, na dolną część nałóż plastry ogórka, górną posmaruj marmoladą lub sosem chilli, a środek wypełnij marchewką, kiełkami, mięsem oraz kolendrą i miętą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz