środa, 28 lutego 2018

Kremowy sernik z mascarpone i mango



Składniki (na tortownicę o średnicy 23-25 cm):

spód:
90 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
25 g mielonych migdałów
30 g cukru
75 g zimnego masła (użyłam masła Kerrygold)
1 małe żółtko

masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka pulpy z mango (450 g), z której odłóż 2 łyżki do dekoracji
6 małych jajek

polewa:
ok. 150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru
kawałki świeżego lub suszonego mango do dekoracji


spód:
  1. W misce umieść mąkę, kakao i migdały, dodaj cukier i wymieszaj. 
  2. Dodaj utarte na grubej tarce masło oraz 1 żółtko i szybko zagnieć jednolite ciasto. 
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno tortownicy, dociśnij palcami i podziurkuj widelcem. 
  5. Tortownicę wstaw do lodówki na godzinę. 
  6. Spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez 15-20 minut.
masa serowa:
  1. W misce robota kuchennego umieść twaróg i mascarpone, wymieszaj ręcznie do roztarcia grudek. 
  2. Dodaj cukier, budyń, cukier z prawdziwą wanilią i pulpę mango, wszystko razem wymieszaj ręcznie na idealnie gładką masę. 
  3. Miskę umieść w robocie kuchennym i dodając po jednym jajku miksuj na niskich obrotach tak krótko, jak to konieczne, aby masa była jednolita. 
  4. Masę wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 ° C (góra, dół) i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 ° C i piecz kolejne 90 minut. 
  5. W czasie, gdy sernik się piecze połącz kwaśną śmietanę z cukrem. 
  6. Po upływie czasu pieczenia wskazanego w p. 4., nie wyjmując sernika z pieca rozsmaruj na nim równą warstwą śmietanę, a na niej wykonaj esy floresy z pozostałych dwóch łyżek pulpy z mango. Ponownie zamknij drzwiczki piekarnika i piecz jeszcze przez kolejne 20 minut. 
  7. Sernik studź w uchylonym piekarniku, a kiedy wystygnie wynieś do chłodu albo schowaj do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc.
Przed podaniem udekoruj kawałkami mango i listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz