spód:
90 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
25 g mielonych migdałów
30 g cukru
75 g zimnego masła (użyłam masła Kerrygold)
1 małe żółtko
masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka pulpy z mango (450 g), z której odłóż 2 łyżki do dekoracji
6 małych jajek
polewa:
ok. 150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru
kawałki świeżego lub suszonego mango do dekoracji
spód:
- W misce umieść mąkę, kakao i migdały, dodaj cukier i wymieszaj.
- Dodaj utarte na grubej tarce masło oraz 1 żółtko i szybko zagnieć jednolite ciasto.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno tortownicy, dociśnij palcami i podziurkuj widelcem.
- Tortownicę wstaw do lodówki na godzinę.
- Spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez 15-20 minut.
masa
serowa:
- W misce robota kuchennego umieść twaróg i mascarpone, wymieszaj ręcznie do roztarcia grudek.
- Dodaj cukier, budyń, cukier z prawdziwą wanilią i pulpę mango, wszystko razem wymieszaj ręcznie na idealnie gładką masę.
- Miskę umieść w robocie kuchennym i dodając po jednym jajku miksuj na niskich obrotach tak krótko, jak to konieczne, aby masa była jednolita.
- Masę wylej na podpieczony spód, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 ° C (góra, dół) i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 ° C i piecz kolejne 90 minut.
- W czasie, gdy sernik się piecze połącz kwaśną śmietanę z cukrem.
- Po upływie czasu pieczenia wskazanego w p. 4., nie wyjmując sernika z pieca rozsmaruj na nim równą warstwą śmietanę, a na niej wykonaj esy floresy z pozostałych dwóch łyżek pulpy z mango. Ponownie zamknij drzwiczki piekarnika i piecz jeszcze przez kolejne 20 minut.
- Sernik studź w uchylonym piekarniku, a kiedy wystygnie wynieś do chłodu albo schowaj do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc.
Przed podaniem
udekoruj kawałkami mango i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz