czwartek, 1 marca 2018

Zupa - krem z pieczonej papryki



Nie ma chyba drugiego warzywa, które po upieczeniu tak bardzo zmienia smak jak papryka. Dla wielu zupełnie przeciętna na surowo, zmienia się dramatycznie, gdy jest upieczona i staje się pysznie słodkawa i aromatyczna. I taka właśnie pieczona papryka będzie podstawą dzisiejszej zupy.

Składniki (na 4 porcje):
3 duże, mięsiste czerwone papryki
2 szalotki lub 1 mała czerwona cebulka
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chilli
2 łyżki oliwy plus odrobina do skropienia zupy
2-3 gałązki bazylii
1/2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 3-4 dojrzałe, intensywnie czerwone pomidory)
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, szczypta cukru
odrobina jogurtu naturalnego do dekoracji
posiekana natka pietruszki do dekoracji

Uwaga: na tę zupę, ze względu na smak, nadaje się wyłącznie papryka czerwona lub żółta lub ich mieszanka, nie nadaje się zielona.


Sposób przygotowania:
  1. Paprykę umieść w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °. Trwa to ok. 50 min., w trakcie pieczenia papryki kilkakrotnie obracaj. Wyjmij z pieca, kiedy skórka z papryki zaczyna odchodzić, a miąższ jest miękki, ale jeszcze się nie rozpada. 
  2. Po wyjęciu przykryj naczynie folią, a kiedy papryki lekko przestygną obierz je ze skóry i podziel na mniejsze kawałki (nie wylewaj soku). 
  3. Szalotkę i czosnek obierz i posiekaj, papryczkę pokrój na małe kawałki. Wszystko razem podsmaż do zeszklenia na oliwie. 
  4. Dodaj kawałki papryki, bazylię i po chwili gotowania dodaj pomidory, wszystkie soki, jakie puściła papryka podczas pieczenia i bulion.
  5. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Zagotuj.
  6. Przed podaniem udekoruj zupę kleksem z jogurtu, posyp natką i skrop kilkoma łyżkami oliwy.