Nie ma chyba drugiego warzywa, które po upieczeniu tak bardzo zmienia smak jak papryka. Dla wielu zupełnie przeciętna na surowo, zmienia się dramatycznie, gdy jest upieczona i staje się pysznie słodkawa i aromatyczna. I taka właśnie pieczona papryka będzie podstawą dzisiejszej zupy.
Składniki (na 4 porcje):
3 - 4 duże, mięsiste czerwone papryki
2 szalotki lub 1 mała czerwona cebulka
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chilli
2 łyżki oliwy
2-3 gałązki bazylii
1/2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 2-3 dojrzałe, intensywnie czerwone pomidory)
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, szczypta cukru
2 łyżki octu winogronowego
do podania:
grzanki
odrobina jogurtu naturalnego
posiekana natka pietruszki
odrobina oliwy do skropienia zupy
płatki chilli
Uwaga: na tę zupę, ze względu na smak, nadaje się wyłącznie papryka czerwona lub żółta lub ich mieszanka, nie nadaje się zielona.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umieść w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180° C. Trwa to ok. 50 min., w trakcie pieczenia papryki kilkakrotnie obracaj. Wyjmij z pieca, kiedy skórka z papryki zaczyna odchodzić, a miąższ jest miękki, ale jeszcze się nie rozpada.
- Po wyjęciu przykryj naczynie folią, a kiedy papryki lekko przestygną obierz je ze skóry i podziel na mniejsze kawałki (nie wylewaj soku).
- Szalotkę i czosnek obierz i posiekaj, papryczkę pokrój na małe kawałki. Wszystko razem podsmaż do zeszklenia na oliwie.
- Dodaj kawałki papryki, bazylię i po chwili gotowania dodaj pomidory, wszystkie soki, jakie puściła papryka podczas pieczenia i bulion.
- Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i octem, ewentualnie cukrem. Zagotuj.
- Zupę podaj z grzankami i kleksem z jogurtu greckiego, posypaną zieleniną i/lub płatkami chilli.
Pięknie się prezentuje: smakowity i kuszący kolor.....spróbuję!
OdpowiedzUsuń