sobota, 10 marca 2018

Pasta z białej fasoli z zatarem i cytryną


Składniki (1 słoik):
1 puszka białej fasoli lub 100-150g suszonej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej
1 łyżka zataru
1 mały ząbek czosnku
otarta skórka i sok  z 1 małej cytryny
1-2 łyżki oliwy
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
sól morska do smaku
do podania: oliwa, posiekana natka pietruszki, sumak (lub wędzona papryka)


Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę z puszki dokładnie odsącz z zalewy (jeżeli używasz suszonej fasoli, ugotuj ją do miękkości po uprzednim namoczeniu przez całą noc).
  2. Fasolkę umieść w wysokim naczyniu, dodaj zatar, posiekany czosnek, otartą skórkę i sok z cytryny oraz oliwę i zblenduj na aksamitną pastę.
  3. Dodaj jogurt i dopraw solą do smaku (można ewentualnie dodać więcej soku z cytryny).
  4. Podaj pastę w miseczce skropioną oliwą i posypaną posiekaną natką pietruszki i sumakiem lub papryką wędzoną. 
Pasta smakuje przepysznie konsumowana z chlebkiem naan, pita albo po prostu z bagietką.


Przepis inspirowany książką Sirocco Sabriny Ghayour.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz