Składniki (1 słoik):
1 puszka białej fasoli lub 100-150g suszonej fasoli namoczonej na noc i ugotowanej
1 łyżka zataru
1 mały ząbek czosnku
otarta skórka i sok z 1 małej cytryny
1-2 łyżki oliwy
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
sól morska do smaku
do podania: oliwa, posiekana natka pietruszki, sumak (lub wędzona papryka)
Sposób przygotowania:
- Fasolkę z puszki dokładnie odsącz z zalewy (jeżeli używasz suszonej fasoli, ugotuj ją do miękkości po uprzednim namoczeniu przez całą noc).
- Fasolkę umieść w wysokim naczyniu, dodaj zatar, posiekany czosnek, otartą skórkę i sok z cytryny oraz oliwę i zblenduj na aksamitną pastę.
- Dodaj jogurt i dopraw solą do smaku (można ewentualnie dodać więcej soku z cytryny).
- Podaj pastę w miseczce skropioną oliwą i posypaną posiekaną natką pietruszki i sumakiem lub papryką wędzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz