Składniki (2 porcje):
2 filety z kaczki o wadze 200-250 g każdy
marynata:
2 łyżki tajskiego sosu tamaryndowego lub pasty tamaryndowej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
sos:
2 łyżki sosu tamaryndowego lub pasty tamaryndowej
po 1 łyżce jasnego i ciemnego sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1-2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
olej do smażenia
sól
- Filety z kaczki opłucz, osusz, zdejmij z nich skórę i pokrój w poprzek na kawałki o grubości 1,5 cm.
- Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej kawałki mięsa. Przemieszaj, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub dłużej.
- W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzucaj partiami kawałki kaczki i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Podczas smażenia delikatnie posól mięso (uwaga: pilnuj, żeby nie przypalić mięsa z uwagi na obecność miodu w marynacie). Gotowe kawałki mięsa odkładaj w ciepłe miejsce. Mięso powinno pozostać lekko różowe w środku.
- Składniki sosu umieść w rondelku, dodaj marynatę pozostałą od mięsa i 2-3 łyżki wody. Zagotuj sos i gotuj chwilę, aby odparował i nabrał właściwej konsystencji. Na koniec, według uznania, dopraw dodatkową ilością soku z limonki i/lub cukru.
- Kaczkę podaj polaną sosem. Najlepszym dodatkiem będzie kapusta pak choy i ryż jaśminowy smażony z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz