Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
1 kostka masła
5 łyżek cukru
3 łyżki kwaśnej
śmietany
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
cukier waniliowy
8-10 moreli,
15-20 truskawek, 1 łodyga rabarbaru
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Sposób
przygotowania:
Przygotować
owoce: rabarbar pokroić na małe kawałki, morele pozbawić pestek i pokroić na
ósemki, truskawki pokroić na ćwiartki.
Zagnieść ciasto z
masła, mąki, 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżek kwaśnej śmietany, proszku do
pieczenia i cukru waniliowego. Blachę lub dużą tortownicę wysmarować masłem i
wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części, jedną dużą (ok. 7/8) i jedną
małą. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód tortownicy. Na ciasto
wyłożyć owoce. W misce ubić na sztywno białka na bezę, kiedy są sztywne
stopniowo dodawać 1 szklankę cukru ubijając cały czas aż białka będą bardzo
gęste i błyszczące. Na koniec dodać do białek budyń i jeszcze chwilę ubijać aż
budyń całkowicie połączy się z białkami. Bezę wyłożyć na owoce, a z pozostałego
ciasta wyciąć paseczki i poukładać na bezie w formie kratki albo po prostu porwać
na kawałki i rozrzucić równomiernie na bezie. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 min.
Ale pyszne połączenie, zwłaszcza ta beza jest kusząca!:D Chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuń