Sos holenderski to popularny dodatek do szparagów. W takim właśnie zestawieniu zjadłam niedawno zielone szparagi w poznańskim Myconosie, gdzie spędzałam czas czekając w kolejce do biura paszportów. Z tym, że oprócz szparagów i sosu, na talerzu znalazł się jeszcze kawałek koziego sera. Muszę przyznać, że było to bardzo udane połączenie. W domu postanowiłam pójść jeszcze dalej i zrobić 2 w 1, czyli połączyć sos i kozi serek w jedną całość po to, żeby smaki mogły się lepiej przeniknąć. Próba się powiodła, efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania!
Składniki (2
porcje):
10 zielonych
szparagów
1łyżka oliwy
4 plastry szynki
parmeńskiej
3 żółtka
½ szklanki soku z
cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki koziego
serka twarożkowego
zielony pieprz z
młynka
Sposób
przygotowania:
Szparagi oczyścić
i włożyć do gotującej osolonej wody (najlepiej w garnku do szparagów tak, aby
tylko 1/3 szparagów była zanurzona w wodzie). Gotować 10 minut, następnie
odcedzić. Szparagi posmarować oliwą przy pomocy pędzelka. Każde 5 szparagów
owinąć dwoma plastrami szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec ok. 15-20 min.
Kiedy szparagi
się pieką przygotowujemy sos. Wbić 3 żółtka do miski, miskę postawić na garnku
z gotującą wodą i cały czas mieszać dodając stopniowo sok z cytryny. Dalej
mieszać aż sos zacznie gęstnieć (nie dopuścić do przegrzania, bo jajka się
całkowicie zetną), Kiedy sos jest kremowy i wyraźnie gęstnieje, zdjąć z pieca i
dodawać po kawałku masło, a następnie serek kozi nie przestając mieszać, na
koniec doprawić solą. Ostatecznie sos
powinien być gęsty i aksamitny. Szparagi wyjąć z pieca i podawać z sosem
posypane zmielonym zielonym pieprzem.
Z moimi szparagami to muszę się schować. Jakoś u mnie nie mogę dostać zielonych.
OdpowiedzUsuńMożna zrobić dokładnie to samo z białych :-)
OdpowiedzUsuń