Ta wieprzowina, to moje pierwsze danie kuchni azjatyckiej, które ugotowałam dawno temu z małej książeczki "Kuchnia chińska" wydanej w 1992 roku. Choć książeczka ta nie jest już tak siermiężna jak wiele innych wydanych w czasach komunistycznych (ma kolorowe zdjęcia!), jednak daleko jej do dzisiejszej literatury kulinarnej. Mam do niej, mimo to, pewien sentyment, bo to ona wzbudziła moje zainteresowanie kuchnią azjatycką. Z tą wieprzowiną to było tak, że najpierw ją ugotowałam, a potem dopiero mogłam jej spróbować w oryginale, nie w Chinach, bo tam nie byłam, ale m.in. w Nowej Zelandii, gdzie restauracje chińskie dominują nad wszystkimi innymi i tam właśnie przypadła mi do gustu najbardziej. Przez lata moje wykonanie dopracowywałam i efekt końcowy jest niniejszym następujący:
Składniki (4 porcje):
mięso:
350 - 400 g polędwicy wieprzowej (może być też schab)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub czystej wódki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
warzywa:
olej arachidowy lub inny do smażenia
2 średniej wielkości cebule obrane i pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i pokrojony na cienkie plasterki
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
1 zielona papryka pokrojona w dużą kostkę
1 żółta papryka pokrojona w dużą kostkę
4 nieduże marchewki obrane i pokrojone w talarki
3/4 puszki krojonego ananasa
sól, pieprz mielony
sos:
płyn pozostały po odcedzeniu ananasa uzupełniony wodą lub bulionem do objętości 0,3 l
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego
2 łyżki modu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
do podania:
posiekany szczypior
prażone ziarna sezamu
posiekana papryczka chili (dowolnie)
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na małe kawałki (ok. 2 x 2 cm), każdy kawałek lekko rozbij.
- W misce połącz składniki marynaty i włóż do niej kawałki mięsa. Wymieszaj, aby mięso równomiernie pokryło się marynatą. Marynuj mięso przynajmniej przez godzinę.
- W woku rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż partiami kawałki mięsa przekładając kolejne partie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Do woka dodaj odrobinę oleju i wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż krótko na silnym ogniu cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia.Warzywa przełóż do miseczki.
- Do woka wrzuć paprykę i marchew i smaż mieszając na równie silnym ogniu do czasu aż warzywa zrobią się kruche (nie powinny być miękkie).
- W czasie, gdy warzywa się smażą, połącz składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
- Kiedy warzywa są już al dente, wrzuć do nich usmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i imbirem, posól, posyp pieprzem i zaraz potem dodaj mięso i krojonego ananasa. Zamieszaj i smaż razem przez maksymalnie minutę.
- Na koniec wlej przygotowany sos i szybko zamieszaj, sos zrobi się szklisty i pokryje warzywa oraz mięso.
- Przed podaniem posyp potrawę pokrojonym szczypiorem i prażonym sezamem. Podaj z ryżem.
Tę potrawę, podobnie, jak większość dań kuchni chińskiej smaży się na dość ostrym ogniu. Trzeba więc mieszać i pilnować, żeby nie przesadzić z temperaturą i nie spalić potrawy, bo szkoda by było...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz