Składniki (na 2 porcje):
Spora garść mieszanej sałaty na każdą porcję (w tym koniecznie rukola, poza
tym może być roszponka i radicchio lub inne gatunki)
4 figi
1 kozi serek typu camembert
1 owoc granatu
2 łyżki ziaren słonecznika uprażonego lekko na suchej patelni
Kilka listków fioletowej bazylii
dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu malinowego
1-2 łyżeczki miodu (do smaku)
szczypta soli
odrobina wody
Sposób przygotowania:
- Ułożyć na talerzach umyte i osuszone sałaty.
- Figi pokroić na ósemki i ułożyć na sałacie, obok kawałki koziego sera.
- Posypać pestkami wyłuskanymi z granata i ziarnami słonecznika
- Składniki dressingu połączyć i wymieszać energicznie, aż powstanie gładka emulsja
- Dressingiem polać sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz