Składniki:
1,5 kg mięsistych pomidorów (najlepiej odmiany lima)
2 ząbki czosnku
10-15 liści bazylii plus więcej do posypania
ok. 1 l rosołu warzywnego lub chudego drobiowego
200g serka mascarpone
oliwa z oliwek
płatki z suszonych pomidorów lub papryki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Pomidory opłukać, pokroić na ósemki
- Rozgrzać oliwę, wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i go zeszklić.
- Dodać pomidory i bazylię, zamieszać i dusić pod przykryciem, żeby pomidory się całkowicie rozgotowały
- Rozgotowane warzywa przetrzeć przez sitko.
- Dolać tyle rosołu, żeby zupa miała odpowiednią konsystencję, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać serek mascarpone i zamieszać do całkowitego rozprowadzenia.
- Podać zupę skropioną kilkoma kroplami oliwy z oliwek, posypaną grubo pokrojoną bazylią i płatkami suszonych pomidorów lub papryki (jeśli nie mamy, to tylko bazylią)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz